Treceți la conținutul principal

Top 5 motive să alegi un parchet pentru încălzirea în pardoseală. Bonus: Sfaturi pentru întreţinere!

Iubesc lemnul. Este un produs natural care ne încarcă cu energie. Un produs care îmbătrâneşte frumos şi care rezistă peste generaţii. - Georgiana Enache, Director General Alma Parchet.

Admir munţii semeţi, sunt printre ei şi le respir aerul proaspăt care îmi dă un boost de energie întregului corp. Ştiu fiecare cărare, potecă şi recunosc fiecare copac din natură. Este luna mai, iar pe o pătură întinsă pe iarba verde îmi fac planuri de viitor. Sunt pe acelaşi platou pe care fix în urmă cu douăzeci de ani făceam îngeri de zăpadă. Sinaia s-a transformat în a doua mea casă, o casă de vacanţă, de relaxare, unde îmi găsesc refugiul atunci când vreau să ies din monotonia rutinei zilnice pe care o am în apartamentul meu din Bucureşti.

- Draga mea, eşti cam îngândurată, îmi spune prietenul meu. Te văd cam abătută, nu îţi stă în fire. Te cunosc bine şi aş zice că asta e atitudinea ta atunci când pui la cale ceva.

- Ce bine mă cunoşti, Andrei! Într-adevăr, mă gândesc la unele schimbări prin casă. Stând afară, la aer curat, printre copacii ăştia pe care îi ştiu de mică, m-am hotărât să schimb gresia din bucătărie, sufragerie şi dormitoare cu un parchet de calitate. Părinţii mei au preferat dintotdeauna gresia, însă pe mine nu mă atrage deloc. Este fadă şi rece, exact ca starea pe care o transmite. Ba mai mult, îmi doresc şi sistem de încălzire în pardoseală. Vreau ca locuinţa să mă reprezinte în totalitate, să emane căldură şi să mă facă să mă simt cu adevărat acasă.

Parchet Alma stejar stratificat

- Mă gândeam că vrei să pui ţara la cale, dar nici chiar aşa. Suntem veniţi în concediu, la relaxare, chiar vrei să ne dăm peste cap cu schimbările astea acum? Numai când mă gândesc câte tipuri de parchet sunt, cât trebuie să căutăm, cât va dura până te hotărăşti asupra modelului... Apoi, îmi revine sarcina să caut meşteri, care parcă au intrat în pământ. Sincer, nu am niciun chef ca să demarăm aceste lucrări acum.

- Nu te pripi, Andrei! O să fie bine! Am încredere în Alma.

- Păi şi eu am încredere în sufletul meu, care îmi spune că vrea să îşi vadă în continuare de relaxare şi ne imploră să lăsăm aceste lucruri importante pe altă dată. Dă-mi câteva motive să pot înţelege de ce vrei să schimbi gresia cu parchetul.

- Andrei, ştiu că Alma în spaniolă înseamnă suflet, însă aici e vorba de altceva. De Alma Parchet, soluţia care îmi vine acum în minte pentru a termina repede treaba în care tu se pare că nu prea vrei să te implici. O să îţi expun şi câteva avantaje pe care le are parchetul pentru încălzirea în pardoseală.


Top 5 motive să alegi un parchet pentru încălzirea în pardoseală


✅Parchetul din lemn este întotdeauna o opțiune rafinată, lemnul însufleţeşte încăperea şi creează o atmosferă familială.
✅Parchetul este o investiție pe viață. Întreţinut ca la carte, rezistă mulţi ani.
✅Dacă după câţiva ani modelul gresiei, de exemplu, se poate demoda, ei bine, nu este cazul parchetului.
✅Este o suprafață caldă, chiar și când este întreruptă alimentarea cu agent termic. 
✅Există o varietate de finisaje și esențe din care se poate alege, o multitudine de modele. 

- Sper să eşti mulţumit de motivele pe care ţi le-am oferit, Andrei. O să sun chiar acum fiindcă sunt atât de multe tipuri de parchet: dublu stratificat, triplustratificat, laminat, masiv, exotic, autohton încât vreau să mă asigur că îl iau pe cel potrivit. Fii pe fază, dau pe speaker.

Alma parchet

- Alo, bună ziua, Alma Parchet?

- Da, bună ziua! Spuneţi, vă rog, cu ce vă putem ajuta.

- Aş avea nevoie de consultanţă în privinţa alegerii parchetului. Am o casă de vacanţă la Sinaia şi aş dori să înlocuiesc gresia din cele 2 dormitoare, bucătărie şi sufragerie cu parchet. Şi pentru că urăsc caloriferele răsfirate peste tot şi pentru că îmi doresc ca în nopţile geroase de iarnă să mă pot plimba desculţă prin casă, o să optez pentru încălzire în pardoseală. Aşadar, în această situaţie, ce parchet mi-aţi recomanda?

- Vă recomand parchetul dublu stratificat sau triplustratificat. Ambele sunt o variantă bună şi pentru bucătărie, acolo unde ştim că este de obicei umezeală din cauza faptului că se găteşte şi se face de multe ori condens.

- Care sunt avantajele parchetului stratificat, îmi puteţi spune?

- Să vă explic. Parchetul stratificat este alcătuit, după cum numele sugerează, din mai multe straturi de lemn şi vine direct finisat din fabrică. Avantajele lui sunt stabilitatea dimensională, izolarea termică, rezistenţa în timp, rezistenţa la uzură şi posibilitatea de a instala sisteme de încălzire prin pardoseală.

Alma parchet stejar stratificat

- Mulţumesc pentru detalii. Care este durabilitatea lui în timp? Ar trebui să mă ghidez după o anumită grosime?

- Pachetul stratificat - dublu stratificat şi triplustratificat, în funcţie de uzură, poate să dureze 15, 20 sau chiar 50 de ani. Legat de grosimea lui, având în vedere că veţi opta pentru încălzire în pardoseală, v-aş recomanda o grosime cuprinsă între 10-14 mm.

- Cel mai sigur o să merg pe varianta unui model de parchet dublu stratificat. Totuşi, mai am o întrebare. În cazul în care clientul nu se descurcă cu măsurătorile, aveţi vreo soluţie?

- Sigur că da! Una dintre provocările cu care oamenii au de-a face cand se hotărăsc să monteze parchet, o reprezintă măsurătorile şi evaluarea materialelor necesare. Ne putem ocupa noi de aceste lucruri, minimizând pierderile şi calculând cu exactitate suprafaţa de parchet şi stabilind numărul accesoriilor necesare - plintă, colţare, elemente de îmbinare, izolaţii, etc. Totodată, se poate face un preţ încă de la început pentru întreaga lucrare, iar clientul în felul acesta ştie exact cât va costa lucrarea de montare parchet la cheie cu tot ce implică ea - materiale, transport, montaj şi finisaje.

- Wow, este bine de ştiut. Chiar mă gândeam cum o să procedăm cu montarea parchetului şi transportul lui.

- Nu trebuie să vă faceţi griji din prisma acestui aspect. În cazul în care cantitatea de parchet de care aveţi nevoie acoperă o suprafaţă de peste 100 metri pătraţi, atunci transportul este inclus în preţ.

- Foarte utilă informaţia. Mâine voi ajunge în showroom-ul din Bucureşti cu prietenul meu pentru a alege modelul şi pentru a vă da dimensiunile. Mulţumesc pentru timpul acordat!

- Vezi ce simplu e?, îi spun lui Andrei care a rămas mut de uimire de câte detalii am putut primi la telefon. Practic, a fost o consiliere gratis. 


Două săptămâni mai târziu


După vizita pe care am avut-o în showroom-ul din Bucureşti, parcă nu mai voiam să plec acasă. Atâtea modele de parchet disponibile, încât cu greu m-am decis asupra unuia. Parchetul dublu stratificat Stejar Honey Classic (14x150x800-1400 mm) a fost cel care a răspuns afirmativ la toate cerinţele mele. 

Parchet dublustratificat Stejar Honey Classic 14x150x800-1400 mm
Aşadar, câteva zile mai târziu, instalaţia de încălzire abia montată aştepta să fie îmbrăcată în haine de sărbătoare. Parchetul ajunsese la Sinaia, în plus, optasem şi pentru varianta ca montajul să fie făcut de un specialist, un parchetar trimis de Alma.

Cu această ocazie, am asistat îndeaproape la montarea parchetului şi aşa am aflat de la meşter câteva informaţii foarte interesante. 

- Având în vedere că aţi optat pentru un parchet stratificat, o variantă foarte bună ar fi să îl montăm lipit, deci nu o să mai avem nevoie de folia dintre şapă şi parchet, o să vă explic şi de ce. Straturile de aer şi folia sunt straturi izolatoare, bariere termice. Cu cât sunt mai multe straturi, cu atât căldura trece mai greu prin pardoseală. La nivelul şapei, temperatura nu trebuie să depăşească 27 grade Celsius, mi-a spus nea Gicu, care pune parchet de douăzeci de ani.

- Nea Gicu, având în vedere că lucraţi de atâta timp în acest domeniu, ce aşteptări aveţi la final de la o lucrare?

- Mie îmi place să fiu atent la detalii, acord o mare importanţă şi montării plintelor, fiecărui detaliu în parte. Îmi place ca rezultatul final să fie o pardoseală frumoasă şi elegantă, şi nu în ultimul rând, îmi doresc să fie mulţumit clientul. În fond, ştiţi vorba aceea: Clientul nostru, stăpânul nostru.

- Aveţi dreptate, fiecare dintre noi îşi doreşte calitate. Iar calitatea stă în investiţia pe care o facem în produse bune, dar şi în priceperea meşterului. Legat de întreţinerea parchetului, ce mi-aţi recomanda?

- Vă recomand să cumpăraţi soluţii speciale pentru întreţinerea parchetului, un detergent special care nu conţine ceară. Şi aveţi grijă la apă, stoarceţi laveta bine înainte de a o pune pe parchet, asta pentru a se menţine cât mai mult în timp şi pentru a nu se umfla.

- Nea Gicu, mulţumesc frumos pentru sugestii, sunteţi o adevărată enciclopedie în ceea ce priveşte parchetul. În cazul în care o să am nevoie de dumneavoastră pe viitor, reţin numărul şi o să vă mai contactez pentru că în ziua de astăzi este greu să mai găseşti un meşter profesionist şi atent la detalii.

Alma parchet stejar stratificat


Tips! Cum întreţii parchetul?


Proaspăt posesoare a unui parchet nou în casa de la Sinaia, operaţiune care a fost mult mai simplă decât mi-aş fi imaginat (pentru că da, contează întotdeauna echipa cu care colaborezi şi de unde cumperi), o să vă ofer câteva tips-uri legate de modul în care ar trebui să întreţineţi parchetul astfel încât acesta să fie cât mai durabil în timp. Aşadar:

❗Întotdeauna ştergeţi parchetul cu o cârpă umedă stoarsă foarte bine, nu îmbibată în apă - pentru că apa în exces cauzează umflarea podelelor.
❗Folosiţi protecţii pentru picioarele mobilierului.
❗Îngrijiţi unghiile animalelor pentru a evita zgârieturile.
❗Evitaţi ceara, oţetul şi soluţiile de curăţat universale pentru că mătuiesc suprafaţa.
❗Nu lăsaţi mizeria să se acumuleze între rosturi/îmbinături. Podeaua trebuie măturată/ aspirată cel puţin o dată pe săptămână. 
❗În zonele cu trafic ridicat, cum este cel de la intrare, puneţi covoraşe pentru captarea nisipului şi a pietrişului pe care le aducem pe încălţăminte de afară.

Acestea fiind spuse, spor la căutat şi găsit cea mai bună variantă de parchet pe care v-o doriţi pentru locuinţa voastră!


Sursă foto: superparchet.ro, almaparchet.ro. Colajele au fost realizate în Canva.
Articol scris pentru SuperBlog Sprin 2021. Sponsor: Alma Parchet


Comentarii