Treceți la conținutul principal

Shopping-ul: pasiunea mea! La o şuetă despre cumpărături online, negocieri şi alegeri cu cap

Maria a fost dintotdeauna o mare amatoare de shopping. Nici măcar pandemia nu a făcut-o să renunţe la pasiunea ei. Acum nu mai bate la pas magazinele făcând zeci de kilometri zilnic, s-a reprofilat, a început să "frecventeze" magazinele online şi a devenit specialistă în plata cu cardul. Este atât de bine pregătită când vine vorba de capitolul "cumpărături", încât se poate apuca de webinarii pentru a le da lecţii şi novicilor. Dar, să o lăsăm să se prezinte.

Sunt Maria, am 27 de ani şi sunt fashion addicted. Ştiu, sună ca o prezentare standard în cadrul unei şedinţe de confesiuni la Alcoolicii anonimi, însă situaţia nu este chiar atât de tragică, cel puţin asta am crezut până luna trecută când am plătit de atâtea ori cu cardul pe site-urile online de cumpărături, încât mesajul: Sold insuficient trimis de bancă m-a făcut să revin puţin cu picioarele pe pământ. Dar, să vă mai spun puţin despre mine. De când mă ştiu, fac cumpărături online, însă în ultimul an, din cauza pandemiei, am început să mă perfecţionez în această activitate, deloc uşoară aş putea spune. Pândesc oferte, compar preţurile de pe mai multe site-uri în cazul în care un produs se găseşte şi la concurenţă, sunt atentă la calitate şi citesc review-urile de la clienţi. Unii ar zice că fac asta de plictiseală, practic, am mai mult timp să analizez şi să mă gândesc dacă un lucru merită investiţia înainte de a-l cumpăra.

Negociat.ro Marketplace

Am achiziţionat atât de multe haine, genţi şi încălţăminte de pe marketplace în ultimele luni încât mi-aş putea deschide liniştită un butic (Nu gândi cu voce tare că poate se îndeplineşte, zice o vorbă din bătrâni). Să nu mai spun câţi apropiaţi am mulţumit cu ideile de cadouri pe care le-am avut şi care s-au materializat apoi prin căutarea şi achiziţionarea lor din online cu succes. Nu a trebuit să mai târâi după mine pungi grele, ci am aşteptat să îmi aducă curierul acasă coletele.

Întotdeauna, pe site-urile pe care le frecventez, mă uit după câteva repere importante pe care le consider puncte forte la un magazin "bine pregătit" şi care în consecinţă îmi asigură o navigare bună, deci o experienţă de cumpărături de calitate. Şi întocmai ca un detectiv, urmăresc ca site-ul să fie bine structurat, pe categorii de gen, pe categorii de produse şi să îmi asigure o filtrare a lucrurilor cât mai diversificată: sortare în funcţie de preţ, în funcţie de popularitate, în funcţie de cele mai noi produse adăugate pe site, filtrare în funcţie de mărime, de culoare, de croiul hainelor, de tipul de toc în cazul încălţămintei etc.


Ce aşteptări am de la magazinele online? 


Mi s-a întâmplat de multe ori să intru pe un site, însă în secunda doi am ieşit pentru că nu îmi inspira încredere, interfaţa nu era una prietenoasă sau gama de produse era prea sărăcăcioasă. Aşadar, atunci când vine vorba de un magazin online, mizez ca site-ul:

✅Să nu prezinte erori, să aibă un meniu friendly şi să asigure o navigare facilă.
✅Să se încarce rapid şi să nu existe delay de afişaj.
✅Să fie gândit pentru nevoile pe care le are cumpărătorul şi să îi satisfacă aşteptările clientului. Un client mulţumit întotdeauna va reveni pe site, ba mai mult le va spune şi prietenilor de experienţa pozitivă pe care a avut-o.
✅Să organizeze permanent promoţii şi concursuri.
✅Să ofere programe de fidelizare pentru clienţii fideli.
✅Să ofere o experienţă a vizitării site-ului de pe mobil facilă, chiar dacă ecranul este mult mai mic decât cel al unui laptop sau calculator obişnuit. 

Dar haideţi să vă povestesc o întâmplare de săptămâna trecută când m-am trezit sunată de un prieten cu care nu mă mai auzisem de aproape un deceniu.

- Alo... Bună, Maria! Dan sunt, colegul tău din perioada liceului. Mă mai ţii minte?

- Bună, Dane! Cum să nu îmi aduc aminte de tine... Un singur dealer de maşini am avut în tot liceul. Cu ce te pot ajuta?

- Ştii, s-a tot dus vorba că ai experienţă în cumpărăturile online. Eu mi-am deschis recent un service auto şi aş avea nevoie să cumpăr diverse piese pentru maşină, la un preţ rezonabil, desigur. Ai idee de un astfel de loc?  

- Sigur că da, poţi cumpăra de pe marketplace-ul Negociat.ro. O platformă foarte populară, uşor de utilizat, chiar şi pentru cei care o folosesc pentru prima dată, principalul scop fiind acela de a-i ajuta pe utilizatori să-şi atingă scopurile comerciale cât mai uşor. Îţi dau un hint, vei găsi anvelope si jante la un preţ mega accesibil, sunt sigură că te tentează.

Negotiat.ro Continental-EcoContact-6-235-55-R18-100V

- Scuză-mă, Maria, nu vreau să par picat de pe lună, dar chiar nu ştiu la ce te referi. Cum se defineşte un marketplace şi ce avantaje am ca şi client?


Marketplace-ul şi beneficiile lui


Un marketplace este o platformă online unde se comercializează produse, iar spre deosebire de magazinele online, aici cumpărătorul poate interacţiona cu vânzătorul. Marketplace-ul permite furnizorilor să își stabilească taxele de livrare, politica și taxele de retur, dar și prețurile, atât timp cât asigură cumpărătorilor calitate. 

Dacă este să mă raportez la mine, prefer cumpărăturile de pe marketplace pentru că:

👉Prețurile în general sunt mai mici comparativ cu alte magazine deoarece marketplace-urile oferă produse similare de la selleri care concurează unul cu altul.
👉Salvez timp, nu mai trebuie să vizitez 'nşpe mii de magazine şi site-uri pentru a căuta produsele care mă interesează. 
👉Pot alege dintr-o gamă variată de produse din mai multe categorii: îmbrăcăminte, jucării, electrocasnice, cărţi, produse pentru casă şi bricolaj, auto-moto etc. 

Ba mai mult, pe Negociat.ro, pe acest marketplace online, este disponibil şi un concurs valabil pentru clienţii care plasează comenzi unde se pot câştiga premii în bani, diverse produse sau chiar premii surpriză în coletul comandat. 
Marketplace Negotiat.ro
- Sună interesant, Maria. Dar ce aş putea găsi din categoria accesoriilor auto-moto? Sunt curios de gama pe care o au la dispoziţie. Ştii şi tu, cu cât sunt mai multe produse disponibile, cu atât atenţia clientului e mai focusată pe un anumit site. 

- Gama este destul de variată. De la anvelope, jante, electronice auto, accesorii auto, sisteme auto, stickere, folii auto, scule electrice şi până la produse pentru întreţinere auto. Şi ştii care e cireaşa de pe tort? Utilizatorii interesați să cumpere un număr mai mare de produse pot accesa butonul “Negociază” în loc de “Adaugă în coș” și astfel pot negocia direct cu vânzătorul un preț mai bun pentru produsele pe care doresc sa le achiziționeze. Dacă te hotărăşti să cumperi mai mult de 10 produse de acelaşi fel, negocierea se poate realiza direct cu vendorul care primește solicitarea de ofertă și răspunde în cel mai scurt timp prin email.

- Asta m-a lovit în punctul meu sensibil. Ştii că am stofă de negociator. Mi se pare tare interesantă ideea de a putea să negociezi preţul produselor pe care vrei să le cumperi. În primul rând, pot obţine un preţ mult mai ok, îmi testez afinitatea de om convingător şi cu siguranţă condiţiile de livrare se ridică la nivelul aşteptărilor. Hmmm... spui că au o gamă variată şi de accesorii auto. Chiar mă interesează să achiziţionez nişte huse pentru scaune.
- Au şi huse, de fapt, gama este atât de variată încât trebuie doar timp să ai ca să cauţi, să găseşti ce îţi trebuie şi de ce nu, să negociezi.
Huse scaune Negociat.ro
- Mulţumesc, Maria. M-ai salvat, nu degeaba prietenii noştri comuni te consideră consilier în cumpărături. O să ţin cont de informaţiile pe care mi le-ai dat astăzi şi voi plasa o comanda pe marketplace-ul Negociat.ro. 
 

În loc de concluzii...


Şi iată că am mai adăugat în portofoliul meu stufos o nouă consiliere în cumpărăturile online. Nu îmi displace, chiar mă gândesc să realizez o serie de webinarii gratuite online pentru a le explica celor interesaţi cum să facă shopping de calitate. Voi ce spuneţi? P.S: am pregătit şi un chestionar cu câteva întrebări legate de cumpărăturile online. V-aş fi recunoscătoare dacă aţi răspunde.


Sursă foto: Negociat.ro
Articol scris pentru SuperBlog Spring 2021. Sponsor: Negociat.ro

Comentarii