Treceți la conținutul principal

Hai la mare, la Constanţa, ca să vezi ce faină-i viaţa!

Afară soarele îşi face timid apariţia printre nori, însă totul este atât de înşelător pentru că frigul îţi pătrunde prin fiecare os al corpului. De la etajul cinci al blocului din Bucureşti unde locuiesc soţii Ionescu totul pare contra cronometru. Se aud zgomotoasele claxoane ale şoferilor care ieşiti de la serviciu nu mai au răbdare să stea în trafic, iar forfota de pe stradă îţi dă instantaneu dureri de cap. De pe balcon, oriunde ai arunca ochii, vezi numai clădiri înalte, fără un spaţiu verde unde să îţi mai focalizezi din când în când privirea pentru a găsi relaxarea demult uitată. 

În apartamentul cu trei camere a lui Mihai şi Ioana Ionescu, pe televizorul din sufragerie se derulează amintiri şi frânturi din viaţa celor doi. Căsătoria, botezul copiilor, videoclipuri de la zilele de naştere ale copiilor, logodna copiilor, botezul nepoţilor...


Începuturile...


Sunt 30 de ani de când soţii Ionescu şi-au jurat iubire veşnică în faţa mării, într-o zi toridă de august, la Constanţa. Mihai, o fire imprevizibilă şi spontană şi-a invitat viitoarea soţie, care nu văzuse niciodată până atunci marea, la o plimbare cu maşina fără însă ca ea să ştie destinaţia.

- Haide, draga mea, lasă-mă să îţi pun eşarfa la ochi. Va fi o surpriză pentru tine, o mică drumeţie într-un loc unde nu ai mai fost până acum. Ia-o ca pe un joc, ca în copilăria noastră când ne jucam de-a v-aţi ascunselea şi trebuia să ţinem ochii închişi. De data asta va trebui să rezişti puţin mai mult. Avem de făcut vreo 200 şi un pic de kilometri până în cel mai frumos loc de pe pământ. Locul de unde poţi admira cel mai frumos răsărit şi apus de soare.

- Mă laşi fără cuvinte, vorbeşti ca un filosof. Bine, Mihai, fie! Fac asta doar pentru că am încredere în tine.  

Pentru Ioana, cei 200 de kilometri au însemnat o eternitate, un cumul de stări, de întrebări fără răspuns, o curiozitate cum nu mai simţise până atunci. Pentru Mihai, au însemnat emoţie şi gândul că va lua cea mai importantă decizie de până atunci.

- Coboară cu grijă din maşină, draga mea! Dacă vrei, te poţi descălţa. În curând ne vom apropia de locul magic unde vei putea vedea în sfârşit surpriza.

Ioana se descalţă şi îşi ia sandalele în mână. Păşeşte pe nisipul fin şi o apucă instantaneu chicotitul.

- Mihai, nu ştiu pe ce calc, dar e atât de fin, de cald, de plăcut şi parcă mă gâdilă în tot corpul. Dar stai... ce e cu sunetul ăsta? Curge apă de undeva, ce sunt cu izbiturile astea? Eşti sigur că am ajuns în locul potrivit?

Au ajuns la fix. La asfinţit! Mihai o aduce pe Ioana până în faţa mării, verifică dacă are cutiuţa în buzunar şi îi desface nodul de la eşarfă.

- Pentru că nu ai văzut niciodată marea, pentru că am vrut să vezi cel mai frumos asfinţit de soare dintre toate câte există, pentru că te iubesc şi îmi doresc să fii alături de mine cât viaţa ne va permite (Mihai ia cutiuţa cu inelul în mână, o întoarce înspre el pe Ioana pentru a-i vedea expresia feţei) - Vrei să mergem amândoi împreună pe acelaşi drum mereu, o eternitate, la bine şi la greu, oricând, oriunde? Vrei să fii soţia mea?

Ropote de aplauze se aud în jur de la oamenii care au asistat ca la un spectacol la cererea în căsătorie. Pe faţa Ioanei şiroiesc lacrimi de fericire. Văzuse pentru prima dată marea, asfinţitul, simţise pentru prima dată nisipul cald sub tălpi. Totul culminând cu o cerere în căsătorie ca în filme.

- DA! Din toată inima, pentru totdeauna, dragul meu, răspunde Ioana! Şi aplauzele se intensifică.

Şi în timp ce Mihai o strânge în braţe pe Ioana, de departe zăreşte un anunţ: Primul ansamblu rezidențial urmează să fie construit în Constanța! Şi în mintea lui se întrezăreşte o idee.

- Aici, în faţa mării, vreau să îţi fac o promisiune. Am văzut cât de fascinată ai fost de peisaj, de nisip, de mare, am simţit asta prin fiecare por al fiinţei tale. Îţi promit că la un moment dat, când ne vom permite financiar acest lucru, o să cumpărăm o locuinţă la mare. Ca să putem admira răsăritul şi apusul soarelui de fiecare dată când vom dori, să ne plimbăm desculţi pe nisip şi să simţim libertatea, să ascultăm valurile mării şi să ne confesăm ei de câte ori vom vrea. 


Revenind în prezent. 30 de ani mai târziu


În apartamentul din Bucureşti al soţilor Ionescu astăzi este motiv de sărbătoare. Ioana revede videoclipuri din viaţa lor în timp ce într-o mână ţine o batistă udă de la câte lacrimi a vărsat. Mihai, surprinzător din fire, apare cu un buchet de trandafiri şi cu un tort de ciocolată, exact cum îi place Ioanei. Mesajul de pe tort mai să-i oprească inima în loc: La mulți ani! De 30 de ani suntem un TOT! A venit vremea să ne mutăm la MARE! Pregăteşte bagajele! Am semnat actele!

- Mihai, cum e posibil aşa ceva? Ce înseamnă mesajul asta? Oi fi îmbătrânit eu, dar încă nu sunt senilă, sau cel puţin asta cred... Cum să ne mutăm? Când? Unde? Cum ai făcut rost de bani?

Mai ţii minte când te-am cerut în căsătorie? Pe un panou, în depărtare, am văzut un anunţ. În Constanţa urma să se construiască primul ansamblu rezidenţial. Tot atunci ţi-am promis că la un moment dat vom avea un loc al nostru la mare. Iată că a venit momentul. Poate te vei întreba care au fost criteriile după care am achiziţionat apartamentul. Ei bine, neapărat am insistat să fie în apropiere de mare şi să fie un bloc nou, nu unul vechi şi cu probleme. Ani la rând am avut un al doilea job, fără ca tu să ştii. Şi toţi banii câştigaţi au mers într-un cont de economii. Anii au trecut, banii s-au adunat în cont şi la un moment dat m-am trezit cu o sumă consistentă, suma necesară pentru achiziţionarea unui apartament care să ne facă bătrâneţile mai frumoase şi să ne bucurăm liniştiţi de tot ce ne înconjoară.

Apoi, după îndelungi căutări şi zeci de telefoane şi ore de informare şi documentare online, am găsit paradisul - Boreal Plus. Un ansamblu premium de locuințe în Constanța ce cuprinde 18 vile elegante, 9 blocuri de apartamente (studiouri, cu 2 camere, cu 3 camere) și o mulțime de facilități: spații verzi amenajate, hypermarket, grădiniță, parc cu locuri de joacă pentru copii, locuri de parcare private, spații comerciale în cartier. Deci vom avea tot confortul pentru a duce o viaţă liniştită, frumoasă şi fără griji.

Apartamentele au suprafețe vitrate mari, terase generoase, vedere panoramică spre Lacul Siutghiol și Marea Neagră, finisaje și facilități de top. Studiourile double și apartamentele cu două sau trei camere sunt construite sustenabil, la standarde înalte de calitate.

Din gama variată de apartamente cu 2 şi 3 camere, de dimensiuni diferite, m-am gândit că cea mai bună variantă e să aleg un apartament cu 3 camere şi o grădină. Ştiu cât de mult îţi place să îţi bei cafeaua în linişte şi cât de mult urăşti în ultimul timp gălăgia şi traficul din Bucureşti. De asemenea, în cazul în care ne vor vizita copiii şi nepoţii să avem suficient spaţiu şi pentru găzduirea lor.

Un alt lucru care m-a convins să închei un contract cu Boreal Plus este că propune să devină noul standard în materie de locuire în Constanța, folosind materiale atent selecționate și soluții tehnice eficiente. Planificat în mod responsabil și sustenabil, cartierul include: sistem de colectare selectivă și gestionare a deșeurilor, iluminat eficient, recuperarea și gestionarea apei folosite.

Designul inovator păstrează un standard ridicat al calității vieții și transformă orice spațiu într-o oază de bunăstare și confort.

  • Soluții arhitecturale moderne;
  • Indicatori urbanistici de excepție;
  • Soluții de construcție standardizate, care permit eficientizarea costurilor și obținerea unor performanțe energetice ridicate;
  • Studiile de însorire ce stau la baza amplasării blocurilor tratează aspecte legate de felul în care iluminatul natural afectează vecinătățile amplasamentului analizat;
  • Fundații solide;
  • Hidroizolația de înaltă calitate, folosind cele mai noi materiale și tehnologii;
  • Structura calculată astfel încât să reziste la un grad seismic ridicat, conform normativelor în vigoare;
  • Pereți exteriori cu grosimea de 30 cm și izolație termică de 10 cm;
  • Pereții dintre apartamente cu grosimea de 30 cm;
  • Pereții de compartimentare cu grosime de 11,5 cm;
  • Suprafețe vitrate generoase;
  • Compartimentări optime;
  • Finisaje interioare la standare înalte de calitate, folosind tehnologii moderne și materiale ale unor branduri premium, recunoscute pe piață prin calitatea, eficiența și confortul ferit;
  • Contorizări individuale;
  • Apartamentele de la etaj beneficiază de terase spațioase;
  • Apartamentele de la parter au grădină proprie;
  • Planificare și construire sustenabilă;
  • Colectarea selectivă și gestionarea deșeurilor;
  • Iluminat interior și exterior de eficiență ridicată;
  • Recuperarea și gestionarea apelor uzate.

O premieră în Constanţa o reprezintă faptul că că Boreal Plus este primul ansamblu rezidențial care construiește la standarde de eficiență energetică BREEAM. Acest lucru înseamnă o calitate superioară a construcției, eficiență energetică sporită și un stil de viață modern.

Ca o notă informativă, BREEAM (BRE Environmental Assessment Method) reprezintă o metodă de evaluare a performanţei ecologice a clădirilor. Această metodă a fost elaborată în UK de către Building Research Establishment (BRE). BREEAM este cea mai utilizată metodă, folosită în prezent, de evaluare a impactului clădirilor asupra mediului. BREEAM reprezintă un standard pentru proiectare durabilă şi a devenit instrumentul principal de evaluare a performanţei ecologice a unei clădiri.

BOREAL PLUS înseamnă siguranță în viitor, ba mai mult, a fost premiat de către International Property Award, cu titlul Residential Development, ceea ce validează conceptul proiectului rezidențial drept unul de excepție.


Top 10 motive să te muţi la Constanţa


Draga mea, este o realitate, nu un vis. Ne vom muta la Constanţa. Îţi voi enumera motivele pentru care am luat această decizie atât de suprinzătoare pentru tine, deşi ţi se citesc în ochi fericirea şi nerăbdarea.


Marea ajută psihicul


Cine nu iubeşte marea? Numai dacă este să ne gândim la zilele toride de vară şi la băile răcoritoare în mare imediat ni se instalează zâmbetul pe faţă. Dar dincolo de confortul pe care aceasta ni le aduce, contribuie la menţinerea şi îmbunătăţirea sănătăţii.

Atunci când ai stări de anxietate sau de depresie uşoară te poţi trata la mare pentru că ajută la relaxarea organismului şi la limpezirea gândurilor.

De câte ori nu ni s-a întâmplat, Maria, să fim stresaţi? În faţa mării, oricât de încărcaţi de griji, stresaţi am fi, ascultând zgomotul valurilor şi văzând infinitul ei albastru, ne ajută să eliberăm endorfine, ne calmează şi aşa ne putem pune ordine în gânduri.


Ai insomnii? Marea te ajută să scapi de ele


Ştii prea bine că de 20 de ani sufăr de insomnii şi că nu pot adormi decât cu pastile, care în ultimul timp nici nu îşi mai fac efectul. După o zi de stat la mare şi respirat aerul marin, voi dormi neîntors şi liniştit. O să te întrebi cum e posibil... Explicaţia este că aerul marin echilibrează nivelul de serotonină din corp, un hormon care ajută la reducerea stresului, crescând gradul de fericire al fiecăruia dintre noi.


Sănătate cât cuprinde: apa de mare - plină de vitamine şi minerale


Ioana, după problemele tale cu tusea insistentă de anul trecut care ţi-a afectat plămânii, ştii cât de sensibiă ai devenit şi câtă grijă trebuie să îţi porţi. M-am informat şi am aflat că apa de mare conţine 84 de elemente vitale  incluzând vitamine, săruri minerale, oligoelemente şi aminoacizi. Ba mai mult, apa marină are aceeaşi concentraţie de minerale şi oligoelemente ca plasma sângelui uman. Cu atât de multe proprietăţi, apa marină contribuie la întărirea sistemului imunitar şi la ameliorarea, chiar vindecarea afecţiunilor respiratorii. Nu-i aşa că natura e minunată? Adio, medicamente!


Aveţi probleme respiratorii? Încă un motiv în plus să vă mutaţi la mare, pentru aerosoli!

Totodată, numeroase studii au arătat că marea ajută datorită aerosolilor (particule care provin din combinarea apei de mare cu aerul, fiind apoi inhalaţi pe căile respiratorii în plămâni) la vindecarea infecţiilor respiratorii (tuse, respiraţie dificilă, rinoree).

Gândeşte-te că vei putea face terapie cu aerosoli în orice anotimp, indiferent că afara este frig sau caniculă, de preferinţă dimineaţa devreme (primele trei ore după răsărit) şi seara, la o oră după ce soarele asfinţeşte.

Şi asta nu e tot. Se recomandă o terapie cu aerosoli în tratarea bronşitelor, a astmului, a faringitelor, laringitelor şi ameliorarea rinitelor alergice.


Cel mai frumos răsărit/asfinţit dintre toate câte există

Ce poate fi mai frumos decât să îţi începi ziua şi înviorarea cu trezitul de dimineaţă pentru a prinde răsăritul soarelui având alături de tine persoana dragă? Să vezi cum apare din neant uriaşul soare şi cum răsare treptat-treptat din mare? Acelaşi lucru se poate spune şi despre asfinţit când cerul capătă de cele mai multe ori o nuanţă roşiatică. Nu există un sentiment mai plăcut decât liniştea pe care ţi-o aduce un apus pe plajă. Preţ de câteva minute toate problemele şi grijile dispar, ca şi cum ai pătrunde într-un vis cu multe sunete şi trăiri.

Nu-i aşa că îţi este dor de asfinţitul şi răsăritul soarelui la mare, Ioana? 



Sunteţi un împătimit al sporturilor nautice? Aici este raiul lor!


M-am hotărât! Mă apuc de sporturi nautice! Îmi ajung cei 30 de ani lucraţi la birou, am nevoie de mişcare. Până şi medicii recomandă sporturile nautice pentru preîntâmpinarea, ameliorarea şi tratarea afecţiunilor locomotorii (probleme prezente în cazul persoanelor sedentare, care lucrează zilnic la birou, pe scaun) deoarece apa de mare permite tonifierea musculaturii întregului corp. Pe lângă acest aspect, întăreşte articulaţiile şi ameliorează circulaţia sanguină. 

Având în vedere cei 50 de ani ai mei, o să mă rezum la a mă plimba cu hidrobicicleta şi parcă ceva mă îndeamnă să încerc pentru prima dată o ridicare cu paraşuta. Însă, în funcţie de posibilităţile materiale şi de vârstă, bineînţeles, doritorii îşi pot anima starea cu sporturi sau activităţi de agrement (tractări cu colaci sau banane gonflabile, plimbări cu skijet-ul, stand-up paddling) până la cele mai exclusiviste şi costisitoare (yahting, windsurfing, ski nautic şi wakeboarding, kitesurfing, flyboarding, scufundări), care necesită o pregătire iniţială sau cursuri.


Raiul peştelui şi al fructelor de mare


Nu mai e nevoie să spun că suntem doi devoratori de peşte şi fructe de mare (bogate în vitamine, minerale şi proteine). La Constanţa ne vom delecta cu diferite sortimente de peşte, creveţi, calamari, caracatiţă, paella, scoici trase la tigaie în sos de vin. Să nu uităm de faimoasele hamsii. Cum ar fi să savurăm o porţie de hamsii la malul mării privind apusul soarelui? Ne vom simţi cei mai norocoşi oameni de pe pământ!


Îţi place viaţă activă? La Constanţa ai cele mai tari festivaluri!


Constanţa cu siguranţă poate fi numită, în special în perioada sezonului estival, "oraşul care nu doarme". Nu mai suntem noi la vârsta să dansăm prin discoteci, dar există numeroase festivaluri de teatru, poezie, film, tematice şi multe altele. Să nu uităm de Neversea, unul dintre festivalurile la care orice adolescent sau tânăr se vede participant. Nepoţii noştri vor fi mai mult decât încântaţi să participe, iar fericirea va fi cu atât mai mare cu cât vor avea unde să înnopteze fără a plăti o cameră la hotel.


La pas prin Constanţa! Obiective turistice pentru toate gusturile


Suntem la vârsta când ne place să vizităm obiective turistice, muzee, biserici, locuri încărcate de istorie... Constanţa este oraşul ideal din acest punct de vedere. Am şi trecut pe listă câteva obiective pe care nu o să le ratăm:

Acvariul din Constanţa, amplasat pe malul mării, inaugurat cu mare fast pe 1 Mai 1958 a fost pentru o lungă perioadă de timp prima şi singura instituţie publică de acest gen din ţara noastră. De-a lungul timpului, Acvariul a adunat peste 100 de specii de peşti şi vieţuitoare marine care apartin unor zone geografice diverse.
✅Nu ai cum să mergi la mare, la Constanţa, şi să nu te fotografiezi cu una dintre cele mai impunătoare construcţii, emblema oraşului: Cazinoul. O clădire care emană încă aerul perioadei sale de glorie, Cazinoul "veghează" ţărmul Mării Negre de peste 130 de ani.
✅În Constanţa se mai poate admira Farul genovez, construit în jurul anului 1300 de către genovezii care făceau comerț în port. Monumentul are o înălţime de 16 metri, formă octogonală şi este construit din blocuri de piatră naturală, cioplite pe toate feţele şi unite între ele cu mortar făcut din var şi nisip de mare amestecat cu scoici. Farul Genovez a fost reaprins în februarie 2020, după 107 ani în care nu a mai luminat, însă becurile monumentului istoric au doar un rol decorativ.
✅ Nu vom rata o vizită nici la Biserica greacă "Schimbarea la Faţă", una dintre cele mai vizitate de turişti. Este prima biserică din oraş, construită în 1868.
✅Indiferent de vârstă, cu siguranţă oricine s-ar bucura de un tur prin Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, format din Delfinariu, Planetariu şi Observatorul Astronomic.
✅Neapărat mai trebuie vizitat Muzeul din Constanţa (al doilea ca importanţă după Muzeul de Istorie din Bucureşti).
✅Din categoria "măcar o dată în viaţă", o să asistăm la sărbătoarea marinarilor, a Marinei în 15 august. Se celebrează an de an începând din 1902.


Vă interesează viitorul copiilor/nepoţilor? Staţi fără griji! La Constanţa există licee şi universităţi de renume

Ioana, ştii cât de mult accent am pus pe educaţia copiilor noştri. Însă din urmă vin rapid nepoţii noştri care în scurt timp vor intra la liceu şi ulterior vor trebui să urmeze o facultate. Ştii prea bine că Sebi, nepoţelul nostru, îşi doreşte de la 5 ani să devină marinar. 

În Constanţa există 10 licee, aşa că au de unde să aleagă (Liceul Teoretic „Decebal”, Liceul Teoretic „George Călinescu”, Liceul Internațional de Informatică, Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic „Mircea cel Bătrân”, Liceul Teoretic „Ovidius”, Colegiul Tehnic Pontica, Liceul de Artă „Regina Maria”, Liceul Teoretic „Traian”). 

Totodată, în materie de Universităţi, nepoţii pot alege între o Universitate de stat: Academia Navală "Mircea cel Bătrân", Universitatea Maritimă Constanţa, Universitatea Ovidius sau una privată: Universitatea Andrei Şaguna, Universitatea Creştină "Dimitrie Cantemir", Universitatea Spiru Haret, Universitatea Tomis – AP.

Vai, Mihai, sunt uimită de tot efortul tău făcut în ultimii ani pentru a achiziţiona această locuinţă la Constanţa. Ba mai mult, motivele pe care mi le-ai oferit pentru a ne muta la mare sunt tot ce am vrut să aud! M-ai convins, ne mutăm, mă apuc de împachetat! Marea ne va deveni ACASĂ!

Mihai şi Ioana sunt fericiţi de următorul pas pe care urmează să îl facă mutându-se la Constanţa, în apartamentul recent achiziţionat în ansamblul rezidenţial Boreal Plus. Voi v-aţi hotărât când faceţi pasul? 


Sursă foto: https://boreal-plus.ro/





 

Comentarii