Treceți la conținutul principal

Lecție de simplitate oferită de copiii din Africa!


În fiecare zi ne trezim cu gândul să cerem mai mult de la viață decât ni s-a oferit ieri. Devenim din ce în ce mai egoiști și ne gândim doar la noi. Dar la EI oare cine se gândește? Când pui capul pe pernă te mai gândești la faptul că în alte colțuri ale lumii sunt oameni aflați în suferință? Ce îți trece prin minte atunci când te afli în fața unei mese îmbelșugate? Conștientizezi că în timp ce faci nazuri că adidașii tăi nu au semnul de la Puma sau Nike, zeci de oameni merg desculți? Câte persoane din întreaga lume mănâncă în fiecare zi pe săturate? 
Copiii din Africa, dincolo de toate lipsurile cu care se confruntă în fiecare zi, sunt mult mai fericiți decât noi. Trăiesc în mijlocul naturii și se bucură de frumusețea fiecărui răsărit și apus de soare. Merg desculți și simt puterea pământului într-un mod în care noi nu o vom cunoaște niciodată.  În fiecare zi inventează un alt joc. În vocabularul lor nu există cuvântul plictiseală. Nu au jucării, dar au învățat să modeleze pământul, să se joace în apă, să se urce prin copaci - lucruri care nouă, celor din lumea civilizată, ni se par gesturi sălbatice. Mănâncă puțin, prețuiesc fiecare firimitură și nu fac risipă. Dorm pe jos și nu se plâng că nu au propriul pat sau propria cameră. Nu au televizoare, tablete sau telefoane și sunt deconectați de la orice legătură cu lumea civilizată. Așteaptă cu sufletul la gură fiecare ploaie. Fiecare picătură contribuie la salvarea lor și  o prețuiesc mai mult decât  apreciază alții strălucirea aurului.



Merg la școli sărăcăcioase improvizate în încăperi sinistre și murdare, dar sunt mai interesați să învețe decât cei care au la dispoziție uniforme, manuale scumpe, calculatoare, profesori pregătiți sau un autobuz care îi duce și îi aduce de la școală. În bănci stau înghesuiți câte 4-5, dar acest lucru nu-i împiedică să facă același drum în fiecare zi până la școală. Stau timizi în bănci și urmăresc fiecare mișcare a profesorului. Își notează conștiincios lucruri pe care nu le cunosc în speranța că poate le vor fi de ajutor în viitor. 
Sunt oameni simpli care se confruntă în fiecare zi cu lipsuri și totuși nu se plâng. Și chiar dacă se plâng, probabil că nimeni nu îi aude. Trăiesc într-o lume în care sărăcia primează, o lume parcă desprinsă din povești. 


Dincolo de toate aceste lucruri, au învățat ce este simplitatea și lipsa. Sunt două aspecte care evidențiază cât de superiori ne pot fi acești oameni!


Comentarii

  1. Dinu, nu pot decât să-ți mulțumesc pentru aprecieri! Așa e, bogăția nu stă doar în lucrurile materiale. Adevărata bogăție se află în suflet. Suntem bogați datorită a ceea ce suntem. Toate celelalte lucruri vin de la sine!

    Toate cele bune!
    Magda Mihalache

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu