Treceți la conținutul principal

Într-o lume plină de Kardashians, aleg să fiu o Diana! Un OUTLET îmi este aliatul!

Moda nu există doar în rochii. Moda se regăsește și pe cer, pe stradă, are de-a face cu idei, cu modul nostru de viață, cu ceea ce se întâmplă. - Coco Channel

Unsplash Fashion

Îmi amintesc din vremea copilăriei nenumăratele momente când îi luam mamei rochiile, pantofii cu toc şi pălăriile de le probam.  Atunci nu voiam decât să renunţ la colanţii cu buline şi la bluzele pufoase cu care mama mă îmbrăca. Voiam sa fiu ca ea, cochetă, rujată, îmbrăcată cu stil şi să fiu întrebată pe stradă: De unde ţi-ai luat rochia? Este superbă şi îţi vine mănuşă! În schimb, tot ce puteam să aud eu în acele vremuri era: Ce fetiţă creaţă şi bucălată! Doar atât... lumea se minuna cât de simpatică eram, dar nimeni nu îmi lăuda bulinele de pe colanţi sau fundiţele din păr. De aceea, mi-am dorit dintotdeauna să fiu ca mama: o femeie simplă, delicată, atentă la stilul ei vestimentar unic şi apreciată de cei din jur. 

De cele mai multe ori, mă întrebam: Oare cum poate femeia asta să facă dintr-o banală rochie de bumbac, o curea, o pălărie şi nişte espandrile o ţinută atât de originală? Ţinutele mamei îţi aduceau în suflet primăvara prin culorile aprinse şi intense, te făceau să pluteşti în paşi de dans şi să priveşti cu optimism înainte indiferent de cât de greu ar fi fost. Şi nu, nu erau lucruri cumpărate din magazine de lux pe care cheltuia mulţi bani, erau lucruri unice, cumpărate de cele mai multe ori din outlet, la un preţ infim. Până la mama nu mai văzusem sau cunoscusem o persoană care să dea viaţă unor lucruri aparent insignifiante sau pe care alţii le-ar fi aruncat. Avea şi o vorbă pe care am ajuns să o înţeleg cu adevărat odată cu trecerea timpului: Nimic nu se pierde, totul se transformă!


Stilul vestimentar versus trecerea anilor


Anii au trecut, stilul vestimentar mi s-a conturat, dar mentorul meu a rămas în continuare mama. Sunt adepta originalităţii şi îmi place să îmi construiesc ţinutele pornind de la un singur articol vestimentar. Apoi, în funcţie de el, îmi aleg şi celelalte piese: geanta, pantofii, sacoul, ochelarii de soare, pălăria etc. Nu pot să nu precizez faptul că orice ţinută o adaptez în funcţie de personalitatea mea, de înălţimea şi forma corpului, de stilul meu de viaţă.

Nu mă interesează neapărat brand-ul sau de unde cumpăr un articol vestimentar, cât mă interesează unicitatea lui. Îmi place să fiu eu însămi! De exemplu, cumpărând un articol second hand ştiu sigur că nu există posibilitatea ca pe stradă să mai văd încă cinci fete cu puloverul pe care tocmai mi l-am luat.

Unsplash Fashion

Să cumperi dintr-un second hand nu este doar o chestiune de economie, ci şi una de sustenabilitate. Știaţi că industria modei este în top 5 cele mai poluante industrii din lume? Nici nu îmi este greu să cred dacă mă gândesc câte haine am cumpărat anul trecut doar pentru că erau în trend şi pe care nu am apucat să le port anul acesta tocmai pentru că nu mai sunt de actualitate, nu mai sunt la modă. Tocmai din această cauză, m-am hotărât să nu mai investesc sume exorbitante în trenduri trecătoare. Aleg să fac cumpărături cu cap şi să mă orientez spre haine second hand, care sunt, de fapt, haine reciclate. În felul acesta, ajut nu doar la reducerea producţiei de haine, ci şi la diminuarea poluării industriale.

De ce aleg haine second hand?

  • pentru că pot găsi haine de firmă la prețuri ok pentru buzunarul meu;
  • pentru că îmi pasă de mediu prin acţiunea de reciclare;
  • pentru că doar acolo găsesc produse unicat;
  • pentru că descopăr piese vintage sau cu aer retro;
  • pentru că este o activitate relaxantă această căutare a "micilor comori";
  • pentru că nu vreau să investesc în trenduri trecătoare.


Femei celebre care mi-au inspirat stilul  vestimentar


De cele mai multe ori, deciziile ne sunt influenţate de persoane din viaţa noastră cu care interacţionăm sau din contră, de persoane despre care poate am citit, le-am văzut jucând în filme sau defilând pe marile podiumuri ale lumii.

Mama rămâne persoana care m-a ajutat să pun bazele a ceea ce sunt astăzi şi care m-a iniţiat în a avea simţ estetic, însă pe lângă ea, aş mai vrea să aduc în prim plan câteva femei celebre cu un stil cu totul şi cu totul aparte care şi-au lăsat amprenta pe ceea ce reprezint astăzi din punct de vedere vestimentar.


Coco Channel  


Cine nu a auzit cel puţin o dată de Coco Channel? Da, vorbesc despre celebra Coco, considerată a fi una dintre cele mai mari creatoare de modă ale secolului al XX-lea şi totodată una dintre cele mai influente. Vorbesc de acea femeie care şi-a impus şi a reuşit să schimbe statutul femeii din femeia casnică, în femeia liberă, independentă şi modernă.

Gabrielle Bonheur (numele ei real) a revoluţionat stilul vestimentar al anilor 20 creând nu doar haine, ci un stil de viaţă. Debutul şi l-a făcut realizând pălării, apoi a continuat cu croirea hainelor, realizarea de genţi gigantice, încălţăminte bicoloră (o noutate la acea vreme), bijuterii şi ceasuri unisex. Pe lângă acestea, a lansat şi parfumuri - nu am cum să nu precizez istoricul Chanel n°5.

Ce apreciez cel mai mult la stilul lui Coco care inspiră chiar şi acum mii de oameni şi designeri din întreaga lume sunt eleganţa, rafinamentul, determinarea şi modernitatea. Cu nişte piese vestimentare corect alese şi acea picătură de şarm pe care fiecare dintre noi o are, putem să ne apropiem de stilul lui Coco şi să ieşim din tipare. Până la urmă, noi purtăm hainele, nu ne poartă ele pe noi.


Lady Diana


Dintotdeauna mi-au plăcut ţinutele elegante, cu bun gust. De aceea, aleg ca într-o lume plină de Kardashians să fiu o Diana. Nu vă gândiţi că vreau să fiu prinţesă, nu am sânge albastru şi nici stilist vestimentar. Doar că Lady D este un style icon care întotdeauna mi-a inspirat simplitate, rafinament şi strălucire cu fiecare apariţie a ei în public.

Într-o epocă a ţinutelor cu buline, a rochiilor bufante şi cu multe volane, a părului permanent, prinţesa Diana a avut curajul să fie altfel. Astfel, în locul ţinutelor care erau atunci la modă, în dulapul Dianei şi-au făcut loc ţinutele elegante. Totodată, Diana a fost prima femeie din Familia Regală care a purtat pantaloni la evenimente. 

Inspirându-mă de la Lady Diana, ţinutele de seară all black au devenit preferatele mele. Tot de la ea, am învăţat ca de fiecare dată să îmi accesorizez ţinutele cu bijuterii.


Ducesa de Cambrige - Kate Middleton


Să ne apropiem puţin şi de zilele noastre. Deşi multă lume spune că stilul nu mai e ce a fost în trecut, mai există personalităţi care pot reprezenta un tipar în care noi ne putem identifica. Kate reprezintă pentru mine un model de eleganţă şi de perseverenţă. Mă surprinde de multe ori cu stilul ei vestimentar variat şi cu uşurinţa cu care trece de la stilul casual compus din blazare şi blugi skinny, la ţinute sofisticate de seară unde predomină dantela, pălăriile spectaculoase, pantofii nude şi genţile tip clutch.

De ce mă identific cu stilul lui Kate? Pentru că îmi place stilul elegant simplu, dar care în acelaşi timp captează toate privirile prin "acel ceva" de care fiecare ţinută are nevoie. 


 3 ţinute vestimentare pe care le-aş purta oricând


A fi original înseamnă să ieşi din tipar. De cele mai multe ori, originalitatea nu are de-a face cu moda. Poţi purta ceva ce este original, dar care să nu fie în pas cu moda. De cealaltă parte, dacă vrei să fii original trebuie să fii în primul rând inventiv. De când am aflat de magazinul Evernisaj,  second-hand şi outlet CHIC & SMART cu produse 100% unice și originale de îmbrăcăminte, încălțăminte, genţi şi accesorii pentru femei şi bărbaţi, creez ţinute şi îmi cumpăr piesele vestimentare doar online. Îmi place că de cele mai multe ori au doar un singur obiect vestimentar în stoc, adică doar o mărime, ceea ce înseamnă că voi avea o piesă unicat. 

Prima dată când am comandat, acum un an, am vrut doar să testez produsele. Însă văzând preţurile mici, şi cel mai important, calitatea hainelor, am făcut un obicei din a comanda lunar.

Aşadar, în cele ce urmează, o să vă prezint 3 ţinute vestimentare de pe Evernisaj pe care le-aş purta oricând.

O seară romantică pe malul mării

Nimic nu mă inspiră mai mai mult decât atunci când merg la mare să port albastru. Pentru o cină romantică pe malul mării, aş alege o rochie lungă Bik Bok, de vară, vaporoasă, din vâscoză, la care aş asocia o pereche de sandale joase, comode, din material textil, în nuanţe jucăuşe. De asemenea, pentru că de cele mai multe ori în apropierea mării se iscă şi vântul, pe post de bentiţă îmi pot prinde o eşarfă cu franjuri.

Evernisaj

O ţinută pentru un discurs în cadrul unei conferinţe


Recunosc că îmi place mult şi stilul office. Lucrând într-o multinaţională, costumele mă reprezintă şi îmi dau prestanţă. De cele mai multe ori sunt plecată în străinătate, în delegaţii, aşa că atunci când sunt nevoită să particip la conferinţe, acord o mare atenţie vestimentaţiei. 

Ţinuta pe care v-o propun astăzi de pe Evernisaj este compusă dintr-un costum Clockhouse deux pieces, adică pe româneşte, format din două piese - sacou şi pantaloni.  Acestuia i-aş mai asocia o cămaşă albă, simplă, 100% din bumbac şi o pereche de pantofi negri, din piele ecologică, cu toc potrivit şi cu vârf stilleto. Noi, femeile, ştim că alegem pantofii stilleto în situaţii în care vrem să fim elegante şi să dăm un plus de culoare ţinutei noastre.

Evernisaj

O plimbare cu prietenele pe străzile din Barcelona

Îmi plac mult călătoriile şi vizitarea obiectivelor turistice. Anul acesta sper să ajung cu prietenele mele la Barcelona. Aveam planificat să ajungem anul trecut, însă din cauza pandemiei, visul ni s-a spulberat. Poate vom avea noroc totuşi anul acesta. Pentru că planificăm să mergem la jumătatea lui august, când va fi foarte cald, am în minte o vestimentaţie potrivită. O salopetă din denim, cu bretele şi multe buzunare îmi va da mobilitatea necesară să mă desfăşor. Pe dedesubt, îmi voi lua un tricou simplu, la baza gâtului, cu paiete în formă de albinuţe şi cu sistem de prindere la spate. Pentru că vom străbate străzile de dimineaţă până seara, voi avea nevoie de ceva comod în picioare. Nu am nicio reţinere atunci când vine vorba despre subiectul: încălţăminte second hand.  Aşa că, o pereche de tenişi din material textil, până la gleznă, culoarea blugului, îmi vor întregi ţinuta.

Evernisaj

În loc de concluzii...

Nu tot ceea ce este la modă înseamnă că se şi potriveşte felului nostru de a fi, stilului nostru vestimentar, personalităţii noastre. Întotdeauna hainele şi încălţămintea pe care le alegem trebuie să ne caracterizeze întru totul şi să ne facă să ne simţim bine în ele. Nu ar trebui să facem cumpărături doar pentru că anumite piese se află în trend, ci ar trebui să cumpărăm lucruri pe gustul nostru, pentru confortul de care fiecare dintre noi are nevoie. Apropo, voi când aţi intrat ultima dată într-un magazin second hand? Ce comori aţi găsit?


*Sursă foto: unsplash.com, https://evernisaj.ro. Colajele au fost făcute în Canva
*Articol scris pentru SuperBlog 2021. Sponsor: Evernisaj

Comentarii