Treceți la conținutul principal

Sângele ombilical - între mit, marketing şi beneficii medicale. Care este adevărul?

Sunt Maria, studentă şi pasionată de medicina regenerativă. Încă de când am aflat că sunt admisă la Facultate, am ştiut că aceasta va fi ramura pe care voi dori să mă specializez și pe care aș dori să o aprofundez. Îmi place să cred că fiecare om poate avea o a doua șansă la viață din momentul venirii pe lume, iar cei responsabili de luarea acestei decizii trebuie să înțeleagă în primul rând importanța beneficiilor în timp pentru că viitorul este imprevizibil, iar boala nu ține cont de nimic: nici de statutul social şi nici de conturile din bancă. Tot parcursul vieţii este o loterie, iar uneori realitatea dură ne poate lovi din plin când ne este lumea mai dragă. Important este să ne găsească pregătiți, cu armele potrivite în lupta cu inamicul - boala.

Dacă nu ştiţi cu ce se ocupă această parte a medicinei - medicina regenerativă, vă pot spune că se poate defini ca fiind procesul de regenerare celulară a ţesuturilor şi organelor, de reparare sau înlocuire a ţesuturilor sau organelor afectate de vârstă, boli sau defecte congenitale. Toate cele enumerate anterior se pot realiza prin terapie celulară, prin care regenerarea celulară este promovată de şi prin celulele stem sau prin obţinerea de ţesuturi sau organe pornind de la celulele stem.

Astăzi, pe lângă rolul meu militant de a încuraja recoltarea la naștere a sângelui de cordon ombilical, vă propun să realizăm un studiu de caz și să analizăm în detaliu importanța recoltării cu dovezi concrete pentru a nu exista vreo urmă de dubiu că este un zvon, mit sau lucru insignifiant, o simplă irosire de bani.

Celulele stem versus sângele de cordon ombilical

Sângele ombilical este o valoroasă sursă de celule stem tinere, iar acesta poate fi recoltat o singură dată, imediat după naștere – procedura fiind una sigură atât pentru mamă, cât și pentru copil.

Sângele circulant de la nivelul vaselor ombilicale și a placentei pe tot parcursul vieții intrauterine reprezintă legătura prin care se asigură cantitatea necesară de oxigen și de substanțe nutritive fundamentale creșterii. Imediat după nașterea copilului, când are loc tăierea cordonului ombilical, în vasele de sânge din cordonul ombilical și în placentă rămâne o cantitate de sânge restantă care prin recoltare poate fi stocat, păstrat și folosit în eventualitatea în care de-a lungul timpului starea de sănătate a copilului necesită nevoia unui transplant.

De menţionat un lucru important, transplantul poate fi de 2 feluri:

✔Transplant autolog (când celulele utilizate au fost recoltate de la același pacient care urmează să le primească);

✔Transplant alogenic înrudit (când celulele utilizate nu au fost recoltate de la același pacient care urmează să le primească, ci au fost primite de la un donator din familie).

De completat faptul că celulele stem din sângele ombilical comparativ cu alte surse de celule stem adulte, se diferențiază prin faptul că sunt celule stem “tinere”, cu o capacitate mai mare de multiplicare și de diferențiere celulară.

Peste tot, în studiile de specialitate se utilizează termenul „cord blood” – sânge ombilical pentru că în sângele de cordon ombilical, pe lângă celule stem hematopoietice, mai sunt și alte tipuri de celule care ajută foarte mult în cazul unor afecțiuni.

Potrivit Parent's Guide to Cord Blood Foundation, un băieţel de 5 ani diagnosticat cu anemie Fanconi a fost primul pacient din lume care a beneficiat de primul transplant de sânge ombilical primit de la sora sa abia născută, în anul 1988. Într-un interviu acesta declara: Scopul meu este să vorbesc despre povestea mea pentru a ajuta lumea să înţeleagă importanţa sângelului ombilical şi a recoltării acestuia la naştere. Sunt atât de mulţi oameni care nu ştiu cât de important este... Sângele din cordonul ombilical al surorii mele m-a vindecat și mi-a permis să cresc și să devin adult. Încurajez familiile care au copii mici şi care au trecut prin transplant și vreau să le arăt că pacienții pot crește, pot avea o familie și pot trăi o viață normală.

Când recoltarea sângelui de cordon ombilical se transformă în a doua șansă la viață a copilului tău

Ați simțit vreodată pe propria piele bucuria că ați luat decizia potrivită la momentul potrivit? Ei bine, nimic nu se compară cu aflarea veștii că tratamentul cu sângele de cordon ombilical recoltat la naștere este soluţia salvatoare a copilului. 

Andrej - un băiețel din Slovacia a câștigat lupta împotriva unei tumori cerebrale datorită deciziei înțelepte a părinților de a recolta sânge placentar la naştere. Ca o notă informativă, sângele placentar, alături de măduva osoasă și sângele periferic, reprezintă una dintre cele trei posibile surse ale prețioaselor celule stem hematopoietice.

Din cauza unui antecedent în familie, mama micuțului a luat decizia să asigure viitorul copiilor săi, prin recoltarea și depozitarea sângelui placentar de la cel de-al doilea copil știind că între frați există șanse de 25 % de compatibilitate imunologică.

La 3 luni după naștere, deși totul arăta bine, mama copilului a sesizat că ceva nu este în regulă cu ochii lui, iar măsurătorile realizate de pediatru au scos la iveală o creștere anormală a craniului. Ulterior, analizele au evidențiat existența a trei tumori.

Un rol important în terapia de susținere l-a avut sângele placentar. Andrej a fost infuzat cu propriile celule stem hematopoietice, ceea ce l-a ajutat în regenerarea măduvei osoase, cu creșterea numărului de celule sangvine și reducerea riscului de apariție a complicațiilor. 

Andrej a devenit primul pacient din Slovacia care a fost tratat cu propriile celule stem placentare recoltate la naștere. În momentul de față băiatul este sănătos – în afara faptului că are un ritm de creștere mai lent, nimic nu trădează că într-un anumit moment din viața lui băiatul a suferit de o boală letală.

Falsa folosire a sintagmei "celule stem" în domenii care nu au legătură cu sistemul medical

Internetul abundă de informații false care fac referire la celulele stem fără a avea vreo legătură însă cu realitatea. În special, în domeniul cosmeticii, se face multă reclamă pentru creme și diverse procedee care chipurile pot trata cu ajutorul celulelor stem absolut orice. 

În Washington, într-o publicaţie online, oamenii sunt avertizaţi: Data viitoare când întâlnești o reclamă care oferă proceduri cosmetice pe bază de celule stem nu numai pentru a-i oferi pielii tale un aspect strălucitor, ci și pentru a încetini îmbătrânirea, ferește-te! Majoritatea acestor reclame pretind beneficii din proceduri care nu au fost supuse unei evaluări științifice riguroase.

Michael T. Longaker de la Centrul Medical al Universității Stanford a avertizat că piața este saturată de afirmații nefondate și uneori frauduloase care pot pune pacienții în pericol. Procedurile comercializate ca „lifting facial cu celule stem” sunt adesea doar proceduri de „lipofilling” - o tehnică stabilită de injectare a grăsimii fără efect anti-îmbătrânire prelungit”.

De precizat că anumiți producători de suplimente alimentare folosesc noțiunea de "celule stem" pentru a atrage cumpărători încercând să evidențieze că pot fi luate pentru boli precum diabetul sau cancerul. Nimic mai fals și deloc credibil pentru că aceste informații nu au la bază un substrat dovedit științific. Ba mai mult, celulele stem ingerate nu rămân în corp mult și bine, ci ele sunt distruse de enzimele din tractul gastrointestinal.

Plancentophagia - o practică controversată

Cred că ni s-a întâmplat tuturor ca cel puțin o dată în viața noastră să auzim sau să citim știri de tipul: Vedeta X tocmai ce a născut. Aceasta și-a șocat cunoscuții prin consumarea propriei placente. Nu există studii care să arate și să susţină că acest act ar avea vreun avantaj asupra tinerei mămici, însă multe persoane susțin că mâncatul placentei previne depresia postnatală și ajută la ameliorarea complicațiilor survenite în urma nașterii, cum ar fi hemoragia. 

Profesorul Mark Kristal de la Universitatea Statului New York din Buffalo susţinea în 1971 că: nu există dovezi care să-i susţină beneficiile. Procesul de gătire va distruge proteinele şi hormonii, iar uscarea sau îngheţarea sa distrug alte componente. De asemenea, obstetricianul Maggie Blott susține că nu există niciun motiv medical pentru ca placenta să fie consumată: Animalele își mănâncă placenta pentru a se hrăni, dar când oamenii sunt deja hrăniți, nu există niciun beneficiu să o faci.

Totodată, având în vedere că nu există studii științifice care să indice beneficiile consumului placentei, un sondaj realizat de Universitatea de Sud din Florida și Universitatea din Nevada, Las Vegas a scos la iveală faptul că 3 din 4 persoane au afirmat că au avut experiențe benefice după mâncarea placentei: o îmbunătățire a dispoziției, energie crescută și lactație îmbunătățită.

Placenta - sănătate în stare pură aruncată la gunoi

Serviciile Cord Blood Center permit recoltarea la naștere a tuturor produselor biologice disponibile: sânge de cordon ombilical, țesut de cordon ombilical, sânge din placentă și întreg țesutul placentar (toată placenta), în urma procesării obținându-se până la 25 de unități stocate în condiții de criogenie ca sursă de diferite tipuri de celule stem:

- Celule stem hematopoietice din sângele ombilical,
- Celule stem mezenchimale din țesutul de cordon ombilical și țesutul placentar,
- Celule stem hematopoietice din sângele din placentă, respectiv țesutul placentar,
- Celule stem endoteliale din placentă.

Celulele stem hematopoietice pot trata boli grave precum leucemii, anemii, boli autoimune, boli cardiovasculare, boli neurologice, ortopedice şi multe altele de care probabil nici nu aţi auzit. Important este să ştiţi că în cazul recoltării, bebeşuşul va fi ferit de o multitudine de boli. 

Dacă vă întrebaţi cum are loc recoltarea, ei bine aceasta are loc după ce medicul care asistă nașterea decide că atât mama, cât și bebelușul sunt în siguranță. Procedura de recoltare a sângelui ombilical este extrem de simplă, se face utilizându-se o trusă sterilă şi durează între 30 de secunde și maximum 3 minute, fără să implice durere sau riscuri pentru mamă sau nou născut. În cazul în care nu are loc recoltarea, sângele împreună cu cordonul ombilical și placenta se distrug, prin incinerare.

De ce este importantă recoltarea țesutului placentar și stocarea sa ca sursă de diferite tipuri de celule stem? 

Diferitele tipuri de celule din țesutul placentar exprimă niveluri scăzute de HLA (antigen leucocitar uman – un marker prin care se determină unicitatea unei celule dintr-un organism în comparație cu altul și, implicit, compatibilitatea în cazul unui transplant alogenic) ceea ce înseamnă că sunt acceptate cu mai multă ușurință de către organism și scad șansele de apariție a unor efecte adverse.

Sursă foto: cordcenter.ro Articol: Noţiuni despre compatibilitatea în transplantul de celule stem
        

Markerii care alcătuiesc sistemul HLA sunt diferiţi de cei ai grupelor sanguine (A, B, 0 şi AB). Donatorul ideal este cel al cărui profil HLA este identic cu cel al pacientului, în vreme ce gradul de compatibilitate se exprimă procentual. Unul dintre aceşti donatori poate fi fratele pacientului.

Potrivit Cord Blood Center, markerii HLA sunt moşteniţi de la părinţi: 50% de la mamă, 50% de la tată. Între fraţi poate să existe compatibilitate de 50%, 100% sau incompatibilitate. Între părinţi şi copii există întotdeauna o compatibilitate de 50%. 

Şansa de compatibilitate de 100% este de:
- 25% pentr cei care au 1 frate
- 44% pentru cei cu 2 fraţi
- 58% pentru cei cu 3 fraţi
- 68% pentru cei cu 4 fraţi 

Unde se pot realiza recoltări în România?

Cord Blood Center deține două laboratoare de procesare și două bănci de stocare, una în Cluj-Napoca și cealaltă în Otopeni, ambele respectând toate regulile impuse de către autorități atât la nivel national, cât și la nivel European, fiind acreditate, certificate, respectiv avizate de organizații precum Agenția Națională de Transplant, Direcția de Sănătate Publică, Colegiul Medicilor, Swissmedic, World Marrow Donor Association, respectiv National Marrow Donor Program din SUA. 

Grupul Cord Blood Center a eliberat până în prezent 78 de unități folosite cu succes în tratarea diferitelor boli grave în unele dintre cele mai mari centre de specialitate din lume. Dintre acestea, numărul de probe utilizate în România până în acest moment este de 8. Acestea au fost folosite la Institutul Fundeni pentru a trata diferite afecțiuni precum leucemia, paralizia cerebrală și anemia aplastică.

Cord Blood Center Group este lider în procesarea sângelui ombilical și placentar, membru al World Marrow Donor Association (WMDA) și membru asociat al NetCord, două dintre cele mai importante organizații internaționale din domeniul celulelor stem.

Sper ca materialul să vă fie de folos şi vă doresc să luaţi întotdeauna deciziile cele mai bune pentru copiii pe care urmează să îi aduceţi pe lume! Nu uitaţi, sănătatea primează!

Surse de informare:

  • https://parentsguidecordblood.org/en/news/interview-matt-farrow-recipient-worlds-1st-cord-blood-transplant
  • https://www.news18.com/news/buzz/beware-most-stem-cell-based-cosmetic-surgeries-are-fake-705022.html
  • https://www.hsa.gov.sg/consumer-safety/articles/false-and-misleading-stem-cell-claims-made-on-supplements
  • cordcenter.ro. Documentul: Notiuni despre compatibilitatea in transplantul de celule stem
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Placentophagy#Human_placentophagy
  • cordcenter.ro
Sursă foto: cordcenter.ro. Design-ul a fost realizat în Canva.
Articol scris pentru SuperBlog 2020, ediţia de toamnă. Sponsor: Cord Blood Center


Comentarii