În natură găsesc şi regăsesc toate leacurile miraculoase care mi-au vindecat mintea, trupul şi sufletul. Natura m-a învăţat să am răbdare, să iubesc şi să preţuiesc tot ce mă înconjoară. Să fiu recunoscătoare pentru fiecare clipă pe care o trăiesc şi pentru fiecare secundă în care pot respira şi pot simţi parfumul florilor. Cerul peste care se revarsă toate nuanţele de albastru, entuziasmul de a simţi mirosul libertăţii, dansul în ploaie sunt bucuriile cele mai mari ale vieţii.
Să poţi vedea şi să te poţi folosi de tot ce Creatorul a lăsat pe pământ pentru noi, să guşti din toate roadele pe care natura ni le oferă în dar şi de a munci pentru tot ce vrem să înfăptuim - reprezintă de fapt esenţa firului existenţei noastre.
Şi pentru că natura e darnică şi nu conteneşte să ne uimească, povestea începe cu o călătorie magică pe Valea Nişcovului, în Buzău, unde parcă timpul s-a oprit în loc, iar verdele crud şi intens al pădurilor îţi umple sufletul de speranţă. Respiri şi parcă nu te mai saturi de atâta aer curat. Te uiţi uimit în jur şi nu îţi vine să crezi cât este de pitoresc. Este un loc unde oamenii duc mai departe datina străbună şi lucrează pământul din greu. Au grijă de animale şi păstrează cu sfinţenie tradiţia apiculturii care îi ajută să obţină "alimentul vieţii", mierea. Sunt oamenii naturii!
MELINIS - începuturile
Într-o zi, în timp ce Creatorul, veghea de sus, atenţia lui s-a îndreptat spre nişte oameni muncitori şi vădit impresionat a spus:
- S-au retras departe de ochii curioşi ai lumii şi cu multă trudă şi-au ridicat o casă. Le place să mănânce sănătos, îşi îndulcesc viaţa cu miere şi sunt recunoscători să deguste când se pun la masă produsele rezultate din truda lor. Au avut multe hopuri, dar n-au renunţat niciodată. E timpul să le dau o mână de ajutor! E timpul ca natura să îşi arate recunoştinţa. Pe Valea Nişcovului va lua naştere Melinis şi produsele lor vor ajunge cunoscute peste mări şi ţări. Şi cum întotdeauna e nevoie de un impuls, de data aceasta o să apelez la patru ajutoare - anotimpurile. Primăvară, dragă, tu eşti prima... arată-le oamenilor cât de darnică eşti.
Primăvara - dezmorţirea naturii
Şi Primăvara în rochia ei colorată cu o coroniţă de flori de câmp pe cap şi-a început lunga călătorie spre Valea Nişcovului pentru a trezi natura la viaţă. Până şi ea a rămas surprinsă de frumuseţea locurilor. Se mai ferea din când în când, ce-i drept, de câte o albină care voia să îşi apare stupul. Dar când albinele au aflat de fapt care este planul au căzut la pace şi tot ce puteai să mai auzi era doar un zumzăit în surdină.
Vreme de trei luni a zăbovit pe meleagurile buzoiene şi le-a dezmierdat cu căldura ei firavă. A fost părtaşă la planurile oamenilor, la gândurile lor, iar drept recompensă, le-a oferit în dar ceva nepreţuit - începutul începutului: o plantaţie de trandafiri şi copaci plini de flori care aveau să se transforme în fructe moi şi zemoase câteva luni mai târziu.
Vara - visul printre contur
Ca şi când ai clipi, odată cu venirea verii, primii trandafiri înfloresc. Şi totul capătă o notă florală, iar mirosul trandafirilor se răspândeşte peste tot în văzduh. Oamenii se plimbă prin plantaţie, iar o albină se aşază pe un boboc de floare. Se opresc în loc, se uită miraţi şi amândoi rostesc în acelaşi timp:
- Albine, trandafiri... Melinis de trandafiri!
Şi aşa începe o nouă etapă a poveştii. Un vis care se transformă în realitate având la bază darurile naturii. Primul Melinis din petale crude de trandafiri cufundate în miere de salcâm cu o textură catifelată, culoare rubinie, gust parfumat, intens, nobil şi rafinat. Produs la o temperatură de sub 35 grade Celsius, după o metodă unică de preparare, Melinisul îşi menţine în felul acesta proprietăţile naturale ale petalelor, le amplifică parfumul natural şi le conferă o savoare cu totul aparte.
Copacii stau mai să se prăbuşească de fructe. E un an roditor, anul când visurile prind contur şi ideile nu mai contenesc să apară. Vişinii doldora de fructe acrişoare îşi lasă crengile până la pământ, ca şi cum te-ar invita să le deguşti. Aşa a apărut Melinis de vişine. Combinaţia perfectă dintre dulcele mierii şi vişinele acrişoare. Un desert căruia nu ai cum să îi rezişti şi care îţi face cu ochiul numai văzând cum vişinele rotofeie plutesc în mierea din borcan. Aproape că poţi simţi gustul doar gândindu-te la această delicatesă, iar gura îţi lasă apă la ideea contrastului dintre dulce-acrişor.
De departe se zăresc nişte arbuşti cărora nu li se mai văd frunzele verzi de cât de încărcaţi cu fructe roşii sunt. Ahhh, e zmeura. Un miros plăcut străbate Valea şi nu conteneşti să le admiri cât de apetisant te îndeamnă să le guşti. E de ajuns o încercare, iar gustul dulce-acrişor aromat te îmbie să încerci mai mult. Un nou sortiment care te duce cu gândul la vechiul şerbet, Melinis de zmeură.
Melinis nu este o dulceaţă, dar nici produs apicol, este o categorie nouă de produse inspirată din fascinaţia pentru darurile naturii. Şi pentru că vara darnică nu conteneşte să mai surprindă, e abundenţă de afine - fruct considerat "superaliment" datorită conţinutului său bogat în compuşi antioxidanţi, vitamine (magneziu, vitamina C şi K) şi minerale. Aşa a apărut Melinis de afine, un produs care aduce multe beneficii organismului datorită fructelor pe care le conţine:
✅reduce riscul bolilor cardiovasculare
✅creşte capacitatea de memorare şi învăţare
✅ susţine digestia
✅îmbunătăţeşte imunitatea
✅menţine sănătatea ochilor.
Un dulce natural, o lingură cu vârf de miere şi afine crocante, şi toate grijile le poţi lăsa la o parte. Aromele se îmbină şi aşa ajungi să cunoşti cu adevărat înţelesul expresiei: Curcubeu pe cerul gurii.
Toamna - e vremea ultimelor roade
Ideea conceptului Melinis se conturează tot mai mult, pe zi ce trece, iar din caleaşca aurită coboară în grabă fiica bătrânului an - Toamna. E plin întregul peisaj de frunze ruginii care se leagănă în cădere, iar soarele palid îşi ascunde faţa. Din când în când se aude şuieratul vântului care umple Valea de note muzicale. Cămările sunt pline de roade, iar din livadă vine un miros îmbietor de fructe coapte. Gospodinele muncesc de zor şi cu spor la Melinisuri de gutui, pere şi prune, mare parte din muncă fiind manuală, pentru că tot ce este bun şi calitativ cu trudă se obţine.
Ceea se deosebeşte borcanele de Melinis de alte produse este că sunt făcute din fructe crude şi ingrediente naturale, neprocesate şi nerafinate industrial, exact cum le-a oferit natura în starea ei cea mai pură. Totodată, iubitorii de slow food se vor îndrăgosti iremediabil de aceste gusturi. Ce înseamnă slow food? Este un concept, un mod de a trăi şi de a mânca. Este o încercare de a menţine vie tradiţia şi cultura gastronomică locală, o reamintire a ceea ce înseamnă să deguşti în tihnă, linguriţă cu linguriţă şi să simţi, să apreciezi savoarea. În definitiv, mâncăm pentru a trăi nu trăim pentru a mânca.
Şi pentru că natura nu conteneşte să mai surprindă, Toamna mai face o bucurie şi îşi revarsă generozitatea oferind o recoltă grozavă de cătină. Fructe coapte de o nuanţă portocalie închisă, cu gust acrişor-amărui fac cu ochiul şi te îmbie să le încerci. Numai dacă ne gândim că în 100 de grame de cătină se găseşte de zece ori mai multă vitamina C decât în citrice, putem să tragem concluzia despre beneficii. Un Melinis de cătină cu fructe aurii scăldate în miere nu numai că ne poate îndulci sufletul şi ne trimite pe tărâmurile visării, dar ne poate ajuta:
✅ la îmbunătăţirea digestiei;
✅acizii Omega-7 din cătină ajută la hidratarea mucoasei din tractul digestiv şi pot preveni apariţia ulcerului gastric;
✅întăreşte sistemul imunitar - cătina este bogată în antioxidanţi benefici pentru sănătatea organismului;
✅protejează sănătatea inimii şi poate reduce riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare;
✅ameliorează simptomele răcelii - datorită aportului ridicat de vitamina C, cătina este de mare ajutor în întărirea sistemului imunitar, prevenind şi ameliorând astfel simptomele răcelii.
Iarna - vremea de tras concluzii
Anotimpul geros acaparează terenul şi totul se transformă într-un tablou pictat în nuanţe de alb. Copacii care până nu demult aveau crengile aplecate până la pământ de roade au rămas fără frunze şi sunt îmbrăcaţi în haine de brumă. În zare este o ceaţă densă şi nu distingi mare lucru în jur. Dar când intri în cămară şi vezi câte Melinisuri ai la păstrare, îţi dai seama cât de binecuvântat eşti că ai avut atâtea roade bune.
Şi în timp ce tocmai ai terminat de creat pagina de Facebook, pentru a-ţi promova mica afacere, serveşti un ceai şi guşti o linguriţă de Melinis de cătină... pentru imunitate şi pentru a ţine răceala la distanţă. Apoi, o linguriţă de trandafiri, ca să îţi îndulceşti sufletul şi să simţi dulceaţa parfumului petalelor. Şi sfârşeşti cu o ultimă linguriţă de Melinis de vişine, ca să rămâi cu gustul acrişor ce îţi dă o stare de vară în suflet.
Evoluţia Melinis
Şi uite aşa Melinis s-a dezvoltat, a crescut, dă pe spate şi cei mai pretenţioşi degustători şi face impresii bune în toate părţile unde ajunge. Şi pentru că e timpul pentru o nouă etapă, micul atelier de producţie unde s-au făcut primele Melinisuri, s-a transformat într-o hală ultramodernă.
Aici se foloseşte o tehnologia proprie pentru a obține cele mai bune rezultate în îmbinarea fructelor și petalelor proaspete cu mierea, păstrând materia vegetală intactă atât în ceea ce privește textura, cât și proprietățile, aroma și culoarea.
Linia de producție include mașini de curățat și porționat fructe, omogenizatoare de preparare a amestecurilor de miere și fructe, utilaje speciale de dozare și ambalare și maşini de control ale umidității și purității aerului.
La final de poveste...
Totul este bine când se termină cu bine, şi mai ales atunci când merge bine.
Melinisurile sunt gata de livrare şi aşteaptă frumos împachetate să fie trimise la pofticioşi.
Între timp, peste Vale s-a abătut o ploaie deasă cu tunete... O fi Creatorul care ar vrea să ajungă şi la el un Melinis de trandafiri...
Acest articol a fost scris pentru competiţia SuperBlog Autumn 2020. Sponsor: Melinis
Comentarii
Trimiteți un comentariu