Treceți la conținutul principal

Decalogul îngrijirii hainelor şi a încălţămintei!

Pentru mine, hainele nu sunt doar nişte simple obiecte vestimentare. Ele reprezintă felul meu de a fi, mă caracterizează întru totul, vorbesc despre mine şi stările mele, mă ajută să impresionez şi chiar să dau pe spate cele mai pretenţioase şi cârcotaşe gusturi. Să nu mai spun că ele pot deveni o armă de seducţie atunci când styling-ul este unul impecabil şi atrăgător. 

Prima impresie contează întotdeauna. Gestica, mimica, postura corpului, primele cuvinte pe care le articulezi sunt de cele mai multe ori decisive în punerea unei etichete. Un rol important îl are de asemenea şi ambalajul exterior: ai apărut cu hainele necălcate, bluza ta are o pată galbenă de toată frumuseţea care e la vedere, încălţările sunt prăfuite şi zgâriate sau cutate? Toate aceste detalii pot avea un impact negativ asupra imaginii tale.

Încă de când am început să îmi câştig proprii bani şi să îi investesc în haine şi încălţări, unele dintre ele scumpe, am dat startul unui ritual de îngrijire pe care îl urmez cu sfinţenie pentru a-mi menţine lucrurile în stare impecabilă, ca şi când acum ar fi fost achiziţionate din magazin. Aşa că, din dorinţa de a nu-mi distruge investiţiile, mi-am stabilit nişte reguli de la care niciodată nu mă abat. Pentru ca ANSWEAR.ro m-a provocat să vorbesc despre aceste reguli, iată-mă că sunt dispusă să deschid cutia Pandorei.

Regula nr. 1: Niciodată nu aruncaţi eticheta!

De multe ori aud în jurul meu sintagma: "Am tăiat eticheta pentru că... mă jena". Recunosc, şi mie mi s-a întâmplat de multe ori ca o etichetă să mă jeneze, dar dacă sunt nevoită să o tai, nu o arunc sub nicio formă. M-am învăţat să le păstrez într-o cutiuţă şi de fiecare dată când trebuie să îmi spăl haina respectivă, merg să mă uit la instrucţiuni. Din punctul meu de vedere, eticheta te ajută în proporţie de 90% în întreţinerea hainelor pentru că ea conţine:

✅detalii legate de tipul de material;

✅gradele pe care trebuie să le aveţi în vedere atunci când porniţi maşina de spălat;

✅indicaţii legate de călcarea hainei.

Un alt sfat legat de etichete ar fi să le tăiaţi cu o foarfecă şi să nu le rupeţi pentru că riscaţi să faceţi gaură.
De asemenea, fiecare etichetă vine însoţită de un nasture de rezervă. Nu îl aruncaţi! Nu ştiţi niciodată când nasturele iniţial cedează şi veţi avea nevoie de un înlocuitor. 

Regula nr. 2: Mare atenţie la spălarea hainelor!

✔ Verificaţi buzunarele, acolo unde este cazul!
Întotdeauna căutaţi să goliţi buzunarele hainelor înainte de a le arunca în maşina de spălat. Tuturor cred că ni s-a întâmplat la un moment dat să mai găsim bani, şerveţele şi hârtiuţe. În contact cu apa, acestea se înmoaie şi se vor împrăştia peste toate hainele, iar scamele de hârtie sunt tare greu de curăţat.

✔ Sortarea hainelor
Înainte de a pune hainele în maşina de spălat, le sortez în funcţie de culoare şi de tipul de material pentru a şti ce program voi selecta.
De exemplu, întotdeauna triez hainele astfel încât printre hainele albe să nu am lucruri colorate. Mi s-a întâmplat să îmi stric tricoul Karl Lagerfeld alb preferat doar pentru că din greşeală m-am trezit cu o pereche de pantaloni negri în maşină. De atunci m-am învăţat să scutur haină cu haină şi să le iau la verificat manual pentru a nu avea intercalate alte lucruri. De asemenea, întoarceţi hainele pe dos când le băgaţi în maşină.

✔ Atenţie la hainele cu fermoar!
Una dintre cele mai mari temeri ale mele este ca atunci când pun haine cu fermoar la spălat să nu agaţe şi să rupă şi alte haine. Primul lucru pe care îl fac este să mă asigur că fermoarul este închis. De ceva timp, am început să folosesc nişte săculeţi în care îmi pun hainele cu fermoar. Îi închid, îi bag în maşina de spălat şi în felul acesta hainele nu se mai ating între ele.

✔ Niciodată nu umpleţi maşina de spălat la capacitatea ei maximă!
Dacă aveţi o maşină de spălat haine cu o capacitate de 7 kg, nu o umpleţi până la refuz, până când uşa nu se mai închide. De obicei, la o maşina de 7 kg întotdeauna adaug cam 4 kg de haine. În felul acesta, hainele se spală mult mai bine, materialele nu se freacă între ele şi le salvez de la deteriorare. Ba mai mult, atunci când sunt mult prea multe haine în maşină, pe lângă faptul că nu se vor clăti bine, riscaţi să le scoateţi mai largi.

✔ Nu spălaţi atât de des hainele!
Bineînţeles că spălarea în mod repetat a hainelor atrage deteriorarea. Atunci când ai multe haine şi le foloseşti prin rotaţie, e clar că nu ajungi să le speli atât de des. Dar ce faci când rezerva e mai redusă? În primul rând, trebuie să ştii că perechea de blugi Levi's o poţi spăla şi după 4-5 purtări, asta în cazul în care nu te-a prins ploaia şi te-ai stropit până la genunchi. Acelaşi lucru se aplică şi pentru fuste, cardigane, pulovere...

✔ Mătasea se spală la mână
În cazul în care aveţi de spălat haine de damă finuţe, din mătase, recomand să le spălaţi la mână, în apă rece. Cum procedez cu mătăsurile: le las în apă rece la înmuiat cu detergent special pentru lucruri delicate în jur de 15 minute, apoi încep să le spăl manual. La clătire, am preluat un truc de la mama: adaug două-trei linguri de oţet în apă (să nu vă faceţi griji, mirosul dispare odată cu clătirea!). La ce foloseşte oţetul?
  • pentru a nu se degrada culoarea
  • pentru menţinerea luciului  
  • rezistenţă la rupere
După clătirea cu oţet, mai clătiţi o dată cu apă rece şi este gata... Hainele din mătase le storc superficial, nu de tot de apă. Le scutur bine, bine de tot să nu rămână nicio cută, apoi le pun pe un umeraş şi le atârn la uscat pe o sârmă.

✔ Folosiţi balsam de rufe!
Recunosc, la fiecare spălare folosesc balsam de rufe asta datorită beneficiilor pe care acesta îl aduce hainelor. Practic, balsamul îmbracă ţesăturile într-o particulă protectoare în timpul spălării, împiedicând în felul acesta uzarea hainelor şi degradarea culorilor.

Regula nr. 3: Uscaţi hainele în mod natural!
În ultimul timp este o modă să ai în casă o maşină de uscat haine. Bineînţeles că din punct de vedere al confortului este mult mai la îndemână să pui hainele în maşină la uscat decât să stai cu întinzătoarele de rufe prin diferite colţuri ale casei şi să te împiedici de ele. Ei bine, stând la casă, pot să spun că sunt o norocoasă. Hainele trebuie să se usuce în mod natural, în aer curat, aşa că toate întinzătoarele mele stau afară, pe terasă, chiar dacă acum în anotimpul rece este mai frig şi hainele se usucă mai greu.

Regula nr. 4: Călcaţi întotdeauna hainele pe dos!
Se spune că omul din greşeli învaţă. Recunosc, mi s-a întâmplat în trecut să îmi calc pantalonii albi pe faţă şi să mă trezesc cu urme de la talpa fierului de călcat direct imprimate pe material. Aşa că, m-am învăţat minte şi nu mai calc niciodată hainele pe faţă. Le întorc pe dos, îmi setez temperatura corespunzătoare şi nu mai am probleme.

Regula nr. 5: Transferaţi hainele în dulap în funcţie de anotimp!
Când un sezon este pe terminate, înainte cu două săptămâni mă apuc să îmi transfer hainele în dulap: pe cele de actualitate mi le pun mai în faţă, iar pe cele din sezonul pe sfârşite le mut mai în spate. Ei bine, unul din lucrurile pe care le iau în considerare odată cu acest episod este să spăl toate hainele şi să le împachetez curate pentru a le pune la păstrare. Orice pată pe o haină, indiferent cât de mică ar fi, dacă nu este spălată şi scoasă cât mai repde, în câteva luni va deveni imposibil de scos.

Regula nr. 6: Nu spălaţi hainele de piele! 
Dacă sunteţi un iubitor al hainelor de piele, cu siguranţă ştiţi cum să le îngrijiţi. În primul rând, eu le aerisesc în fiecare sezon. Le atârn pe umeraşe şi le scot afară pe o bară metalică mobilă. Foarte mare atenţie la lumină pentru că aceasta deteriorează hainele şi duce la apariţia crăpăturilor. De obicei le las două zile la aerisit afară după care le dau cu o cremă bazată pe glicerină pe toată suprafaţa, truc învăţat de la un cizmar. Le las o zi aşa, după care le şterg cu o cârpă moale. Arată de parcă acum le-aş fi cumpărat, nu mai poţi face diferenţa între o geacă cumpărată recent şi una pe care o aveai de ceva vreme. Trebuie neapărat să încercaţi acest truc!

Regula nr.7: Aranjaţi hainele în dulap în mod corespunzător!
Încercaţi să nu aglomeraţi hainele în garderobă! Acestea nu trebuie să stea lipite între ele astfel încât să nu mai poţi arunca un ac. De exemplu, un material aspru, va uza în timp un material fin, delicat. Hainele trebuie aşezate pe umeraşe pentru a evita formarea cutelor. În cazul blugilor, al pantalonilor care nu se şifonează sau al puloverelor, acestea se pot împături frumos şi aranja astfel încât să le găsiţi cu uşurinţă atunci când aveţi nevoie de ele. Dacă spaţiul nu vă permite, să nu ambalaţi hainele în pungi de plastic pentru că pe lângă mirosul de stătut pe care o să îl capete, vor trage şi umezeală. 
Hainele, la fel ca şi oamenii, trebuie să respire. Iar dulapul trebuie aerisit permanent. De aceea, recomand ca cel puţin o dată pe săptămână să lăsaţi pentru câteva ore uşile dulapurilor deschise. De asemenea, în dulap îmi leg de bările metalice săculeţi cu lavandă. În felul acesta, întotdeauna mirosul hainelor este unul plăcut.

Regula nr 8: Încălţările păstrate în cutii!
Am o pasiune (ei bine, poate chiar obsesie😆) pentru încălţăminte şi lunar îmi achiziţionez câte o pereche. Pentru că îmi place să am grijă de ele şi să le feresc de depunea prafului, păstrez fiecare pereche în cutia ei originală. Am un dressing destul de spaţios, iar atunci când am dat comandă de pantofar mi-am calculat dimensiunea exact cât să intre cutia de pantofi. 

Regula nr 9: Curăţaţi încălţările după fiecare purtare!
Pentru că pun preţ pe calitate şi pentru că am nişte picioare mai sensibile, folosesc numai încălţări din piele întoarsă şi piele naturală. Îmi place mult să mă ocup de întreţinerea încălţărilor. După fiecare purtare prefer să le curăţ pentru a nu mai fi nevoită atunci când trebuie să plec undeva în grabă să pierd minute preţioase cu aceste detalii. 
Astfel, întotdeauna înlătur murdăria de pe talpă şi margini cu o perie. Apoi, cu o cârpă moale înlătur praful de pe ele şi folosesc sprayuri pentru întreţinerea pielii. Las să acţioneze 10 minute, după care, din nou cu aceeaşi cârpă moale le dau luciu. De asemenea, dacă m-a prins ploaia şi cizmele sunt ude, niciodată nu le pun aşa în cutie. Le las la uscat cu talpa în sus pentru a permite aerului să circule în interiorul încălţărilor şi pentru a se usca mai repede.
Regula nr. 10: Dă strălucire încălţărilor!
Fie că vorbim de botine, ghete sau pantofi, cu siguranţă ni s-a întâmplat să observăm dispariţia luciului de pe încălţări. De ani buni, mă folosesc de vaselină pentru menţinerea luciului. Tot ce fac este să ung încălţările, las 5 minute să acţioneze după care o îndepărtez şi încep lustruirea lor. Rezultatul va fi cu mult peste aşteptări.


 
Sursă foto: pixabay.com, answear.ro
*Articol scris pentru SuperBlog2020, Autumn. Sponsor: ANSWEAR.ro

Comentarii