Treceți la conținutul principal

În derivă

      

Când îți iei viața în propriile mâini și devii independent, când începi să realizezi care este scopul tău, orice mutare începe să devină periculoasă. E ca și cum te-ai trezi în larg, în mijlocul mării luat de curenți, plutind în derivă. Înaintezi cu greutate, puțin câte puțin, uneori grăbit, mărind viteza. La început ți se pare simplu. Ai impresia că ești unicul stăpân al propriei vieți, că totul ți se cuvine, și că nimeni nu te poate da jos de pe piedestalul pe care te afli.
Sunt zile când soarele se oglindește în apa limpede și ești fericit că pe propriul tău cer nu sunt nori care prevestesc furtuna. Te bucuri de liniște, de lucrurile simple, de fiecare adiere a vântului care îți mângâie firav pielea. Uneori, pericolul nu poate fi evitat și nici alungat. Vei râmâne acolo, pitit, așteptând să treacă furtuna, sau vei îndura orice pericol, vei lupta cu vântul, cu ploaia care îți biciuie fața și poate că nici nu îți vei da seama de lacrimile care o iau la fugă pe obraji. Le vei confunda cu stropii de ploaie. Numai gustul sărat pe care îl vei simți pe buze îți va da de bănuit. Vei realiza că izvorul încă nu a secat și că nu treci decât printr-un proces de eliberare a suferinței care sălăsluiește în adâncul sufletului tău. 
Vor fi momente când vom fi învinși chiar dacă am luptat vitejește. În fond, nu ai cum să fii mereu câștigător. Te vei aduna de unde ai căzut și vei merge mai departe fără să privești în urmă pentru că soarele întotdeauna răsare, chiar și după o furtună violentă. Apoi îți vei simți inima din nou ușoară ca nisipul purtat de vânt și te vei bucura din nou de miracolul fiecărui apus și răsărit. Vei prețui mai  mult momentele de liniște și fericire. 
Însă... timpul va trece. El nu iartă pe nimeni și nimic. Vei învăța de-a lungul timpului că zilele însorite  și liniștite întotdeauna vor fi urmate de furtuni. Valurile îți pot fi deopotrivă dușmani și prieteni, iar cele mai puternice bătălii le vei purta cu singurătatea. 
În suflet vei păstra amarul gust al înfrângerii, dar și dulcele gust al reușitei. Doar în timp vei învăța că nimic nu e întâmplător și că totul se întâmplă cu un rost. Nicio persoană sau întâmplare nu vine în contact cu noi accidental. Totul se întâmplă cu un scop. Viața nu e un produs al întâmplării. 
Nu uita cine ești în momentul în care ești înconjurat de ceea ce nu ești, altfel în absența a ceea ce tu nu ești, ceea ce tu ești... nu există. 


Comentarii